Danskt rågbröd

Det här brödet bakas av 100% råg med hela kärnor. Det är alltså ett helt vetefritt bröd med mycket syrlighet och lång färskhållning.

Som enda jäsmedel använder vi rågsurdegen som hängt med sedan bageriets begynnelse och matas omsorgsfullt varje dag. Rågkornen blötläggs över dagen för att bryta ner fytinsyran och kokas sedan innan de får svälla över natten. Degen blandas länge för att fullkornet ska kunna suga upp mycket vatten som håller brödet färskt och saftigt länge.

Skär en tunn skiva, lägg på en bit god ost eller en bit rökt korv eller dylikt och njut av detta nyttigaste av alla våra bröd.

Varför är det så nyttigt? Därför att det är ett rent fullkornsbröd med hela rågkärnor i vilket ger en minimal påverkan på blodsockret och en lång mättnad. Det skulle verkligen förtjäna beteckningen GI-bröd.

Ingredienser:

Aktiv rågsurdeg (KRAV), fullkornsrågmjöl (KRAV) från Labans kvarn på Gotland, vatten, hela kokta rågkärnor (KRAV) från Järvsö, salt, havregryn (KRAV) till pynt.
Fullkorn: 100%

Vikt: 625g

Pris: 49-59 kr (beroende på återförsäljare)

Bakas en gång i veckan och till marknader.

Färskhållning och förvaring:

Förvara brödet i rumstemperatur men inte nära något element eller i solen. Brödet har en mycket god färskhållning. I brödburk/plastpåse håller det sig mjukt i upptill 2 veckor.