Om

Hudik Bröd är ett litet bageri med stora ambitioner. Vi startade vår verksamhet på Öster i Hudiksvall i maj 2010 och har således fyllt 11 år. Vi har visat oss i olika skepnader. Men den röda tråden är alltid den samma: Att baka riktigt gott, hälsosamt och miljövänligt surdegsbröd och kaffebröd.

2021 har vi blivit rekommenderat i Restaurant Guru som Hudik Bread. Även om det inte finns någon restaurang och sidan visar bilder som inte har med bageriet att göra känns det ju jättekul.

Vilka är vi?

Just nu är det bara jag, Dorothea Guth. Efter många år som barnläkare, bland annat inom intensivvård för nyfödda och barncancervård, tog orken slut och jag sökte mig till ett mindre dramatiskt arbetsfält där jag kunde tjäna hälsan på annat sätt. Jag hade bakat bröd sedan vi lärde oss att plöja, så, tröska, mala och sedan baka jättegott surdegsbröd i Waldorfskolans skolträdgård med vedugn när jag gick i 3:an. Så det blev den nya vägen för mig. De första åren hade jag en proffsbagare vid min sida och var själv mest ansvarig för försäljningen. Många har träffat mig i butiken på Öster, caféet vid Salutorget och ffa på marknader.

Vid årsskiftet 2019-2020 var det dags för en stor förändring: Att släppa butiken på Öster och bagaren och baka själv i ett mindre bageri som vi inredde i hemma i Hög. Tala om bra tajming när jag kunde jobba hemifrån från mitten av februari 2020, precis när coronan slog till.

Hur jobbar vi/jag?

Miljötanken genomsyrar allt.

  • Råvarorna är övervägande KRAV-märkta, och bageriet är KRAV-certifierat. De råvaror som inte är ekologiskt certifierade är antingen egenodlade, skördade i Hälsingeskogarna eller räddade från matbutiker där de blivit över och annars skulle slängts.
  • All el  till driften av bageriet kommer från egna vindkraftandelar. Ugnens eftervärme används till torkning av överskottsbröd och frukter, kokning, sterilisering av redskap mm. Transporter till försäljningsställena sker nu med bil eftersom mängderna överstiger cykelkärrans kapacitet, men turen planeras noga och är ganska kort.
  • Arbetskläder lagas när de är slitna ända tills det inte går längre och resterna blir lappar till nästa förkläde som nötts sönder. Plasthinkar är en reservlösning när de begagnat inköpta bunkarna av rostfritt stål inte passar eller räcker till.
  • Rengöring sker med sop och vid behov med Hälsingesåpa och svanenmärkt diskmedel.

Utveckling:

Det roligaste jag vet är att utveckla produkterna, både de befintliga och nya, och att utveckla nya arbetssätt. På grund av coronan har bagarakademin Weinheim i Tyskland haft en mängd spännande webinarier under 2020 och 2021 som hjälpt mig att komma på många nya tankar. Eftersom jag inte kan bredda sortimentet hur mycket som helst finns det därför sedan januari 2021 åter ett “månadsbröd” som dock får chansen lite längre än en månad innan det byts ut. I maj och juni är det Sommarlängtan.
Många efterfrågar gott glutenfritt bröd. Även där pågår mer utveckling. Men så länge jag inte har någon separat bakstuga för glutenfritt bröd kan jag inte garantera att det är totalt glutenfritt och kallar det därför för “bröd utan glutenhaltigt mjöl”.

Vill ni hjälpa mig så återkoppla gärna på info@hudikbrod.se vad ni tycker om produkterna och hur ni skulle vilja ha dem.