Hudik Bröd är ett litet bageri med stora ambitioner. Vi startade vår verksamhet på Öster i Hudiksvall i maj 2010 och har således fyllt 15 år. Vi har visat oss i olika skepnader. Men den röda tråden är alltid den samma: Att baka riktigt gott, hälsosamt och miljövänligt surdegsbröd och kaffebröd.
2021 har vi blivit rekommenderat i Restaurant Guru som Hudik Bread. Även om det inte finns någon restaurang och sidan visar bilder som inte har med bageriet att göra känns det ju jättekul.


Vilka är vi?
Jag som driver bageriet heter Dorothea Guth. Efter många år som barnläkare, bland annat inom intensivvård för nyfödda och barncancervård, tog orken slut och jag sökte mig till ett mindre dramatiskt arbetsfält där jag kunde tjäna hälsan på annat sätt. Jag hade bakat bröd sedan vi lärde oss att plöja, så, tröska, mala och sedan baka jättegott surdegsbröd i Waldorfskolans skolträdgård med vedugn när jag gick i 3:an. Så det blev den nya vägen för mig. De första åren hade jag en proffsbagare vid min sida och var själv mest ansvarig för försäljningen. Många har träffat mig i butiken på Öster, caféet vid Salutorget och ffa på marknader och sedan 2023 med VUPSen (VedUgn På Släp).
Vid årsskiftet 2019-2020 var det dags för en stor förändring: Att släppa butiken på Öster och bagaren och baka själv i ett mindre bageri som vi inredde i hemma i Hög.
Hur jobbar vi?
Miljötanken genomsyrar allt.
- Råvarorna är
övervägande KRAV-märkta, och bageriet är KRAV-certifierat. De råvaror som inte är ekologiskt certifierade är antingen egenodlade, skördade i Hälsingeskogarna
eller räddade från matbutiker där de blivit över och annars skulle slängts. - All el till driften av bageriet kommer från egna vindkraftandelar. Ugnens eftervärme används till torkning av överskottsbröd och frukter, kokning, sterilisering av redskap mm. Transporter till
försäljningsställena sker nu med bil eftersom mängderna överstiger cykelkärrans kapacitet, men turen planeras noga och är ganska kort. - Arbetskläder
lagas när de är slitna ända tills det inte går längre och resterna blir lappar till nästa förkläde som nötts sönder. Plasthinkar är en reservlösning när de begagnat inköpta bunkarna av rostfritt stål inte passar eller räcker till. - Rengöring sker
med sop och vid behov med Hälsingesåpa och svanenmärkt diskmedel.
Glutenfritt:
Som barnläkare träffade jag många patienter med celiaki. Och som brödälskare tyckte jag nog extra synd om dem. När vi i det gamla bageriet tvättade allt som gick att tvätta och täckte över resten med presenningar en gång i månaden för att öppna det separata förrådet med råvaror och redskap för glutenfri bakning kom vi nog ganska långt, men jag vågade inte rekommendera produkterna för den kundgrupp jag ömmade mest för: Barnen med celiaki.
Efter flytten till Hög 2020 bad jag sambon att bygga om ett litet avlägset rum i huset till glutenfribageri. Egen degblandare och bakugn mm införskaffades och stenhårda rutiner för ombyte etc infördes. Nu känns det underbart att kunna utveckla allt fler recept med glutenfritt surdegsbröd som smakar gott och är nyttigt då många innehåller mycket fullkorn.
Är det säkert tillräckligt glutenfritt? Ett slumpmässigt taget prov i augusti 2025 visar ett glutenvärde på < 7 mg/kg (gränsvärde är 20 mg/kg).
Nu hoppas jag att många barn och vuxna med celiaki ska kunna unna sig ett av mina bröd då och då.
Vill ni hjälpa mig så återkoppla gärna på info@hudikbrod.se vad ni tycker om produkterna och hur ni skulle vilja ha dem.
