Om

Hudik Bröd är ett litet bageri med stora ambitioner. Vi startade vår verksamhet på Öster i Hudiksvall i maj 2010 och har således nyss fyllt 10 år. Vi har visat oss i olika skepnader. Men den röda tråden är alltid den samma: Att baka riktigt gott, hälsosamt och miljövänligt bröd.

Vilka är vi? Just nu är det bara jag, Dorothea Guth. Efter många år som barnläkare, bland annat inom intensivvård för nyfödda och barncancervård, tog orken slut och jag sökte mig till ett mindre dramatiskt arbetsfält där jag kunde tjäna hälsan på annat sätt. Jag hade bakat bröd sedan vi lärde oss att plöja, så, tröska, mala och sedan baka jättegott surdegsbröd i Waldorfskolans skolträdgård med vedugn när jag gick i 3:an. Så det blev den nya vägen för mig. De första åren hade jag en proffsbagare vid min sida och var själv mest ansvarig för försäljningen. Många har träffat mig i butiken på Öster, caféet vid Salutorget och ffa på marknader.

Vid årsskiftet 2019-2020 var det dags för en stor förändring: Att släppa butiken på Öster och bagaren och baka själv i ett mindre bageri som vi inredde i den tidigare gästlägenheten hemma i Hög. Tala om bra tajming när jag kunde jobba hemifrån från mitten av februari 2020, precis när coronan slog till.

Hur jobbar vi/jag?

Miljötanken genomsyrar allt.

  • Råvarorna är övervägande KRAV-märkta, och bageriet är KRAV-certifierat. De råvaror som inte är ekologiskt certifierade är antingen egenodlade, skördade i Hälsingeskogarna eller räddade från matbutiker där de blivit över och annars skulle slängts.
  • All el  till driften av bageriet kommer från egna vindkraftandelar. Ugnens eftervärme används till torkning av överskottsbröd och frukter, kokning, sterilisering av redskap mm. Transporter till försäljningsställena sker nu med bil eftersom mängderna överstiger cykelkärrans kapacitet, men turen planeras noga och är ganska kort.
  • Arbetskläder lagas när de är slitna ända tills det inte går längre och resterna blir lappar till nästa förkläde som nötts sönder. Plasthinkar är en reservlösning när de begagnat inköpta bunkarna av rostfritt stål inte passar eller räcker till.
  • Rengöring sker med sop och vid behov med Hälsingesåpa och svanenmärkt diskmedel.