Levain

Ett luftigt vetesurdegsbröd med rötter i Frankrike. Brödet jäser över natten och hinner på så vis få mycket smak. Det har en knaprig skorpa och mjukt inkråm när det kommer ur ugnen. Det passar till de flesta maträtter och med alla sorters pålägg.

Ingredienser:

Stenmalet vetemjöl (KRAV) från Labans kvarn på Gotland, vatten, aktiv vetesurdeg, aktiv rågsurdeg, salt, jäst.

Originalstorleken av vårt levainbröd väger ca 1250g för ca 89 kr (beroende på återförsäljare). På ICA säljer vi av praktiska skäl ett levainbröd som väger 900-950g för ca 69 kr (beroende på återförsäljare). Eftersom levainbröd kräver en speciell hantering går det inte att få helt exakt vikt för varje limpa.

Färskhållning och förvaring:

Vill du bevara skorpan knaprig kan du ställa brödet på snittytan på skärbrädan de första dagarna utan att täcka över det. Då blir inte inkråmet segt och skorpan förblir (och blir allt mer) knaprig. Vill du i stället ha ett mjukare och segare bröd lägger du det i en brödburk eller plastpåse. Bröd ska alltid förvaras i rumstemperatur. På så vis kan du ha brödet i 5-7 dagar. Börjar brödet bli torrt kan du med fördel rosta det i stället för att slänga det. Eller så gör du krutonger av det. Eller varför inte ströbröd? Godare ströbröd finns inte.