Levain

Ett luftigt vetesurdegsbröd med rötter i Frankrike. Brödet har en knaprig skorpa och mjukt inkråm när det kommer ur ugnen. Det passar till de flesta maträtter och med alla sorters pålägg.

Psst: Du vill ha superfärskt bröd trots att det inte är leveransdag eller när det är slut i hyllan? Köp halvgräddat levainbröd på ICA Träffpunkten (i brödfrysen) och grädda klart hemma enligt anvisning på påsen när du vill njuta av nybakat bröd.

Ingredienser:

Stenmalet vetemjöl (KRAV) från Labans kvarn på Gotland, vatten, aktiv vetesurdeg på dalavetemjöl (KRAV) från Lundens gård, salt, jäst.
Vikt ca 850g. Eftersom levainbröd kräver en speciell hantering går det inte att få helt exakt vikt för varje limpa.
Pris 75 – 79 kr (beroende på återförsäljare).

Färskhållning och förvaring:

Vill du bevara skorpan knaprig kan du ställa brödet på snittytan på skärbrädan de första dagarna utan att täcka över det. Då blir inte inkråmet segt och skorpan förblir (och blir allt mer) knaprig. Vill du i stället ha ett mjukare och segare bröd lägger du det i en brödburk eller plastpåse. Bröd ska alltid förvaras i rumstemperatur. På så vis kan du ha brödet i 5-7 dagar. Börjar brödet bli torrt kan du med fördel rosta det i stället för att slänga det. Eller så gör du krutonger av det. Eller varför inte ströbröd? Godare ströbröd finns inte.