
Stollen är en östtysk fruktkaka med mycket smör, mandlar, russin och kryddor i. Likt ett gott vin eller en god ost måste den vila för att mogna. Då blir den saftig. Det har den gjort i minst en månad på bageriet.
Eftersom vi använder rent ekologiskt florsocker runt hela stollen blir det fuktfläckar i sockerskiktet. Dessa visar att stollen är saftig och är således ett kvalitetstecken.
Hur äter man stollen? Som kaffebröd. Ta fram stollen, skär så många tunna skivor som du tror att ni ska äta och packa genast in resten tätt i aluminiumfolie och lägg den tillbaka i kylen. Du kommer att märka att stollen är mycket dryg. En stolle som ligger kyld blir enligt min erfarenhet inte dålig på flera månader. Har den ändå börjat torka – doppa den i kaffet.
Ingredienser:
Ingredienser: Vetemjöl*, mjölk*, smör*, socker*, russin**, vetesurdeg*, mandel**, aprikos**, suckat, solrosolja**, jäst, vaniljsocker**, kanel**, kardemumma**, kryddnejlika**, kryddpeppar**, muskotblomma.
* KRAV-råvara **eko-råvara
OBS: Etiketterna på bilden är förra årets. Årets ingredienslista avviker (se ovan). Bl a är årets stollen äggfri.
Pris: 170 – 199 kr. Mellandagsrabatt: 95 kr på Saluhallen i Hudiksvall (Hamng 23)
Översikt
Matbröd
Kaffebröd
Mazarin
Glutenfritt