Månadens bröd

Björksavsbröd
med nytappad sav

55 kr

Öppettider:

Öppet:
Mån - lör: 10 – 18
Butiken är tidvis en obemannad
TILLITSBUTIK.

Beställ bröd även för avhämtning på Ting med Tanke ons, fre, lör

Våra Facebooks logotypsida @hudikbrod är alltid öppen. Gilla oss på

 

Historien och framtidsdrömmar

Historia:

Tanken på bageriet föddes våren 2009. Jag jobbade som barnläkare och kände hur orken tröt. Jag hade alltid bakat bröd hemma ända sedan jag lärde mig det på lågstadiet på Steinerskolan. Den gången hade vi först plöjt marken med barnkraft, sedan sått och observerat vetets och rågens utveckling. Jag tror inte vi fick slå dem med lie. Men vi tröskade, malde, eldade ugnen och bakade. Och det smakade gott! 9-åringens erfarenheter följde med hela livet. Och helt plötsligt var det klart: Jag skulle bygga upp ett surdegsbageri i Hudiksvall. Efter några veckors letande hittade jag lokalen vid Träffpunkten och en bagare. Det råkade bli några turer till och flera bagare tills det äntligen klaffade. Och sambon kavlade upp ärmarna och gjorde om den tidigare blomsterbutiken till bageri och café. Som bagarson visste han hur det skulle vara, och vi utarbetade varje detalj tillsammans utifrån befintliga förutsättningar och begagnat material.

Den 8. maj 2010 öppnade bageriet sin dörr för de första nyfikna besökare. Sedan dess har både sortimentet utvecklats och vi som jobbar där svetsats ihop till ett välfungerande gäng.

Ett stort steg var att börja tillverka glutenfria bröd och kaffebröd en gång i veckan. Det kräver stor förståelde och maximal disciplin för att slippa föroreningar. Därför fick det vänta till 2011- Men det är en trevlig utmaning att baka riktigt gott surdegsbröd till alla dem som inte tål gluten.

LCHF blev en annan utmaning. Vi utvecklade 2 bröd och räknade kolhydrater tills huvudet glödde. Sedan kom en förfrågan om att tillverka LCHF-produkter i större skala. Vi jobbade länge med utvecklingen men la till slut ner den eftersom vårt bageri inte har de rätta förutsättningarna.

Hösten 2013 kom ett nytt steg: Vi blev erbjudna en liten butikslokal centralt i Hudiksvall. Vilken frestelse med tanke på vårt något avlägsna läge! Men kostnaderna för hyra och personal hade varit för stora. Dock genererade tankarna kring detta en annan idé. Vi hade redan länge en hylla med torkad frukt, nötter och lite annat som vi ändå köpte till bageriet och sålde vidare till kunder. Vi skulle kunna utveckla butiken till en affär för närproducerade livsmedel av olika slag, ett ställe för bönder och förädlare att sälja sina produkter och ställe där man kunde köpa närproducerade grönsaker, kött, ägg, ost, äppelmust mm. Lagom till advent fylldes hyllorna och kyldisken. I januari 2014 tillkom en kyl och en frys för att bättre kunna sälja även kött och andra frysvaror. Och en länge efterlängtad produkt kunde komma till: Barnmat.

Drömmar

Allt vi tar för oss börjar med en dröm. Min dröm var att vi skulle vara ett sammansvetsat gäng på några få människor som gemensamt bakar och säljer goda, ekologiska och hälsosamma bröd och bakverk till Hudiksvallsborna och alla andra som vill komma och köpa dem. Kvalité är honnörsordet som skulle genomsyra allt. Den drömmen har gått i uppfyllelse.
Det jag fick uppleva som barn är få barn idag förunnat att uppleva. Min dröm var att både barn och vuxna så småningom skulle få komma till bageriet för att få lära sig att baka själva. Och det gör de nu lite då och då.

En till dröm föddes när 2 Gröna Bönor stängde: Hudiksvall ska ha en ekologisk butik. Sedan dess har många matskandaler väckt en ökande medvetenhet hos många människor och efterfrågan efter spårbara, närproducerade livsmedel av hög kvalitet stiger. Att tillsammans med lokala producenter bygga upp en butik för närproducerade och ekologiska livsmedel är nästa dröm som redan börjat gå i uppfyllelse.

För många är Djupegatan långt borta från vardagens invanda rutter och de frågar om vi inte kan flytta till centrum. Det är inte så lätt, men vi ska komma ändå. Bageriet har köpt en lastcykel med stort flak. Drömmen är att lasta den med bröd, kaffebröd, pajer och kanske mer ändå och sälja dessa direkt från cykeln t ex vid Salutorget vid lunchtid från våren av. Så håll utkik!

Jag hoppas också att vi ska kunna erbjuda kvällar med brödprovning där man kan utveckla sina sinnen för att mer aktivt iaktta det man äter. Jag tror att det kan vara viktigt i den tid vi lever i.