Månadens bröd

Chiamor
med chiafrön och morötter
60 kr

Öppettider:

Öster:
Öppet t o m 22 dec. Sedan igen från 8 jan. Stängt över jul och nyår.
Butiken är tidvis en obemannad
Tis - fre: 8 – 19
lör: 9 - 17

Salutorget:
T o m 22 dec. Därefter upphör butiken på stan
Tis – fre
: kl 10 -18
Lör: 9 – 16

Våra Facebooks logotypsidor @hudikbrod och @hudikbrodsalutorget är alltid öppna. Gilla oss på

 

Frågor och svar

Bakar Hudik Bröd glutenfritt bröd?

Ja, nu har vi hittat rutiner som gör att vi kan baka glutenfritt bröd en gång i veckan. Vi bakar det på onsdagar efter att det andra baket är avslutat och fryser in det som inte säljs samma dag. Kolla under produkter vad som finns för närvarande och hjälp oss gärna med tips och förslag.

Hur ska jag förvara mitt bröd så det håller sig färskt på bästa sättet?

Bröd håller sig bäst i rumstemperatur.  Stenugnsbakat bröd utan tillsatser har en knaprig skorpa när det är nybakat. Ett enkelt sätt är att ställa brödet på snittytan och slå in det i en kökshandduk. Då bevaras skorpan. Har du en lergryta kan du med fördel lägga brödet i den helt ”naket”. Eller ännu bättre: Lägg det i ugnen. Skulle du någon gång få mögelutveckling så försvinner den ur ugnen nästa gång du använder den. Skulle du få mögel i lergrytan är det svårare att få bort. Vill du att skorpan ska mjukna lägg brödet i en plastpåse, eventuellt tillsammans med några äppelklyftor. Men sin fina konsistens behåller brödet bäst utan plast. Mörkt surdegsbröd håller en vecka eller t o m längre. Ljusare surdegsbröd håller något kortare, dvs de blir torra. Då kan man piffa upp dem i brödrosten. Allt surdegsbröd går utmärkt att rosta. Bröd bakat på jäst är godast samma dag.

Varför bakar vi på smör och inte margarin?

Smör är godare. Ska man äta någon bakelse så gör man det inte för att man är hungrig utan för att den är god. Hungern kan man stilla med en fralla.

Dessutom innehåller margarin oljor som ofta är utvunna ur palmer som växer i plantager där man huggit bort regnskog för att just odla palmer för palmoljeproduktion till margarin. Visserligen innehåller smör mer kolesterol, men handen på hjärtat: Hur mycket dolt fett äter du inte annars som också innehåller ganska mycket kolesterol? Och vi tror inte att alla tillsatserna är nyttigare heller.

Därför bakar vi med smör, ekologiskt smör dessutom som borde innehålla mer omega 3 än vanligt smör eftersom ekologisk mjölk innehåller mer omega 3 än vanlig mjölk.

Vilka bröd kan mitt mjölkallergiska barn äta?

Alla våra surdegsbröd utom vasselbrödet är mjölkfria, men ibland kan vi göra ett månadsbröd som innehåller mjölkprodukter. Fråga därför för säkerhets skull. Även frallorna och muffinsen är mjölkfria.

Hur mycket kolhydrat är det i LC-bröden?

Ca 1g/skiva. Det går inte att säga helt exakt eftersom vi bakar med jäst som omsätter en del av kolhydratmängden som är i ingredienserna.

Bakkursen för barn

Bakkursen riktar sig till barn på 7 – 9 år som vill prova på att baka surdegsbröd och något mer och lära sig lite om mjöl och bakning över huvud taget.

Vad ska man ha med sig? Ett förkläde och namnlapp, en keps eller liknande (håret ska i alla fall vara samlat), inneskor, kläder som tål att bli kletiga.

Föräldrar är välkomna att fika på kaféet om de önskar. Inne i bakstugan får en förälder gärna vara med som stöd för oss (inte en per barn utan en totalt).

Minsta antalet barn är 8, största är 12. Vid färre anmälningar än 8 blir kursen inställd.