Ost

I Järvsö gör Marianne Pallars på Jarseost olika härliga ostar. Mjölken kommer från en närbelägen gård där korna äter färskt gräs under sommaren och ensilage, hö, och kraftfoder på vintern.Det finns både blåmögelost, vitmögelost, blåvita mögelostar, färskost och en fetaliknande ost.

Karsjö Blå: Med lite kraftigare smak av blåmögelkaraktär får du här en lite fastare och torrare ost. Osten mognar långsamt och ger därför en fylligare aromrikare smak. Perfekt ost till ett kraftigt rött vin.
Tant Grön: Tant grön ger dig en frisk mjuk smak med sommarkänsla. Smakar gott redan efter 1 månads lagring. Men ger en fylligare smak med tiden.
Cambolina: En krämig och fin ost som är mild och blir ett bra komplement till de smakrikare ostarna på ostbrickan.
Fröken vit: I denna ost finns både vitmögel och blåmögel för att få en ost med speciell karaktär. Många kunder faller för denna typ av ost. Den ser ut som en Cambolina men inuti finns blåmöglet som växt in i osten. Här får du en mer smakrik vit ost som alla älskar!
Saltina: En fetaliknande ost av komjölk.
Färskost är som en mjukare hårdosttyp som är godast efter en veckas lagring och framåt. Den tycker alla om, speciellt de som inte kan förlika sig med mögelostarnas förträfflighet. Mycket bra ost till matlagning och går att skära med osthyvel. 
 
Getost från Järvsö Getost är beställd, men det tar lite tid för ostarna att göras och mogna efter att mjölkningen kommit igång tidigt på våren.