Månadens bröd

Moronötbröd
med Delsbomorötter och hasselnötter
60 kr

Öppettider:

Öster:
Tis - fre: 8 – 18

Salutorget:
Tis – fre
: 9 – 18
Lör: 9 – 16
Söndag, måndag stängt

Skördemarknad på Hillsta
16 och 17 sep

 

Vår Facebooks logotypsida @hudikbrod är alltid öppen. Gilla oss på

 

Bröd/frallor

Om vetemjöl, gluten, surdeg och våra bröd

Bageriindustrin jobbar under hård tidspress. Degen ska blandas kort och hårt, jästiderna ska vara korta och brödet tungt trots att det ska vara mycket luft i. De moderna vetesorterna är utvecklade för att möta bageriindustrins krav. De har tåligt gluten och gödslas med mycket kväve för att höja protein- och därmed glutenhalten. Proteinet blir dock mindre nyttigt. Gluten binder vatten och gör brödet tyngre samtidigt som det ger stabilitet åt degbubblorna så att brödet kan vara luftigt. Ju mer protein det är i mjölet desto fluffigare blir brödet. Ytterligare gluten tillsätts därför ofta i degen. Surdegsjäsning är tidskrävande och passar inte bageriindustrins arbetssätt. Levande eller pastöriserad surdegs tillsätts därför ofta i så liten mängd att den inte har någon betydelse för jäsningen.

I ekologisk produktion används andra vetesorter som ofta ger lägre avkastning vilket i sig leder till ett högre pris. Även proteinsammansättningen och glutenkvaliteten är en annan. När vi bakar hantverksmässigt surdegsbröd används surdegen som jäsmedel. Det leder till mycket rikare smak, bättre färskhållning och längre mättnad. Med den levande surdegen och de långa jästiderna och manuell bearbetning kan vi också kompensera för en lägre glutenhalt.

Sådant bröd som vi bakar med levande surdeg och ekologiskt mjöl har mänskligheten haft som en bra basföda i flera tusen år. Idag upplever många att de inte mår bra av bröd. Både kolhydrater och gluten har fått dåligt rykte. Men nog finns det skillnader mellan bröd och bröd.

Vårt bröd

- bakas på ekologiska råvaror så att du slipper rester av bekämpningsmedel och får en bra sammansättning av protein och gluten;

- jäses med surdeg så att det får mycket smak, mättar bra och länge och håller sig färskt länge. Du klarar dig därför med färre skivor och mindre pålägg och slipper kasta bröd som blivit tråkigt. Därmed blir det inte dyrare under strecket trots högre produktionskostnad;

- bakas av stenmalet mjöl som innehåller mer fibrer, mineraler och vitaminer än hårt siktat valsmalet mjöl;

- är osötat. Under första världskrigets svälttid infördes sötning av brödet för att öka dess energiinnehåll när det var brist på mjöl. Denna svält ligger 100 år tillbaka.

- tas upp långsammare i tarmen eftersom det är fastare. Dessutom binder surdegsjäsningen kolhydrater vid protein vilket förlångsammar upptaget.

- är mjölkfritt och således även laktosfritt;

- är fritt från tillsatt gluten eller andra tillsatser som emulgatorer, enzymer mm.;

- är mineralrikt genom att surdegsjäsningen minimerar halten av fytinsyra som hämmar upptaget av mineraler;

- bakas för hand i Hudiksvall så att människor har arbete och betalar skatt i vår kommun;

- bakas med energi från vindkraftverk;

- bakas och säljs med en stor portion glädje.

Dinkelbröd med levain

Innehåll: Ekologiskt vetemjöl, vatten, ekologiskt dinkelfullkornsmjöl, aktiv surdeg levain, havssalt, jäst.

Pris: 45 kronor.

Danskt rågbröd

Innehåll: Ekologiskt stenmalet rågmjöl, vatten, aktiv rågsurdeg, hela ekologiska kokta rågkärnor, havssalt.
Pris: 45 kronor.
Brödet kan med fördel mogna någon dag innan förtäring. Brödet innehåller inte vetemjöl, men förorening med vetemjöl kan ej uteslutas. Lämpligt som GI-bröd.

Hudik Sol

Innehåll: Ekologiskt stenmalet och delvis lokalproducerat rågmjöl, vatten, aktiv rågsurdeg, ekologiskt vetemjöl, ekologiska solrosfrön, ekologisk rågkross, ekologiska linfrön, jäst, havssalt.

Pris: 55 kronor.

Gårdsbröd

Innehåll: Ekologiskt stenmalet delvis lokalproducerat rågmjöl, vatten, aktiv rågsurdeg, ekologiskt vetemjöl, havssalt.

Pris: Hela (ca 2,3 kg) 125 kronor, halva 65 kr, "kvarting" 35 kr.

Lång levain

Innehåll: Ekologiskt stenmalet vetemjöl, vatten, aktiv vetesurdeg levain, salt, jäst.

Pris: Helt bröd 80 kronor, halvt 45 kr.

Sommardröm

Innehåll: Ekologiskt stenmalet vetemjöl, vatten, aktiv vetesurdeg levain, soltorkade ekologiska tomater, ekologiska oliver, salt, jäst.

Pris: 55 kr.

Surdegsfranska

Innehåll: Ekologiskt vetemjöl, vatten, aktiv vetesurdeg, jäst, salt, ekologiska vallmofrön.

Pris: 50 kronor.

Brödet lämpar sig bra till rostning.

Pumpernickel

Pumpernickel är vårt nyaste bröd. Det är ett grovt och närmast svart bröd från norra Tyskland, gjort på grovmalen fullkornsråg. Det gräddas i över ett halvt dygn på svag värme vilket leder till en lätt sötaktig smak. Pumpernickel passar bäst till korv, ost och speciellt till rökt fisk. Pumpernickel har mycket lång hållbarhet och förvaras med fördel inplastad eller i en brödburk.

Innehåll:ekologisk rågkross, vatten, aktiv rågsurdeg, stenmalet närproducerat rågmjöl, havssalt.

Pris: 60 kronor.

Brytbröd, frallor

Innehåll: Ekologiskt vetemjöl, källvatten, jäst, salt, enzymatisk kornmalt.
Det finns frallor utan frön på, pris 6 kr och fröfrallor med havregryn och linfrön på, pris 7 kr.

Brytbröd kan göras i önskad form och med varierande antal frallor med olika fröer på. Bilden visar ett exempel. Priset beror på antalet frallor.

Croissant

Smörbakade croissant är något helt underbart. De är inte söta i sig, bara när vi fyller dem med rabarber.
Innehåll: Ekologiskt vetemjöl, ekologisk mjölk, ägg, ekologiskt smör, socker, salt, enzymatisk kornmalt, nyponmjöl.
Pris 16 kr