Månadens bröd

Björksavsbröd
med nytappad sav

55 kr

Öppettider:

Öppet:
Mån - lör: 10 – 18
Butiken är tidvis en obemannad
TILLITSBUTIK.

Beställ bröd även för avhämtning på Ting med Tanke ons, fre, lör

Våra Facebooks logotypsida @hudikbrod är alltid öppen. Gilla oss på

 

Bröd/frallor

Om vetemjöl, gluten, surdeg och våra bröd

Bageriindustrin jobbar under hård tidspress. Degen ska blandas kort och hårt, jästiderna ska vara korta och brödet tungt trots att det ska vara mycket luft i. De moderna vetesorterna är utvecklade för att möta bageriindustrins krav. De har tåligt gluten och gödslas med mycket kväve för att höja protein- och därmed glutenhalten. Proteinet blir dock mindre nyttigt. Gluten binder vatten och gör brödet tyngre samtidigt som det ger stabilitet åt degbubblorna så att brödet kan vara luftigt. Ju mer protein det är i mjölet desto fluffigare blir brödet. Ytterligare gluten tillsätts därför ofta i degen. Surdegsjäsning är tidskrävande och passar inte bageriindustrins arbetssätt. Levande eller pastöriserad surdegs tillsätts därför ofta i så liten mängd att den inte har någon betydelse för jäsningen.

I ekologisk produktion används andra vetesorter som ofta ger lägre avkastning vilket i sig leder till ett högre pris. Även proteinsammansättningen och glutenkvaliteten är en annan. När vi bakar hantverksmässigt surdegsbröd används surdegen som jäsmedel. Det leder till mycket rikare smak, bättre färskhållning och längre mättnad. Med den levande surdegen och de långa jästiderna och manuell bearbetning kan vi också kompensera för en lägre glutenhalt.

Sådant bröd som vi bakar med levande surdeg och ekologiskt mjöl har mänskligheten haft som en bra basföda i flera tusen år. Idag upplever många att de inte mår bra av bröd. Både kolhydrater och gluten har fått dåligt rykte. Men nog finns det skillnader mellan bröd och bröd.

Vårt bröd

- bakas på ekologiska råvaror så att du slipper rester av bekämpningsmedel och får en bra sammansättning av protein och gluten;

- jäses med surdeg så att det får mycket smak, mättar bra och länge och håller sig färskt länge. Du klarar dig därför med färre skivor och mindre pålägg och slipper kasta bröd som blivit tråkigt. Därmed blir det inte dyrare under strecket trots högre produktionskostnad;

- bakas av stenmalet mjöl som innehåller mer fibrer, mineraler och vitaminer än hårt siktat valsmalet mjöl;

- är osötat. Under första världskrigets svälttid infördes sötning av brödet för att öka dess energiinnehåll när det var brist på mjöl. Denna svält ligger 100 år tillbaka.

- tas upp långsammare i tarmen eftersom det är fastare. Dessutom binder surdegsjäsningen kolhydrater vid protein vilket förlångsammar upptaget.

- är mjölkfritt och således även laktosfritt;

- är fritt från tillsatt gluten eller andra tillsatser som emulgatorer, enzymer mm.;

- är mineralrikt genom att surdegsjäsningen minimerar halten av fytinsyra som hämmar upptaget av mineraler;

- bakas för hand i Hudiksvall så att människor har arbete och betalar skatt i vår kommun;

- bakas med energi från vindkraftverk;

- bakas och säljs med en stor portion glädje.

Lantbröd

Innehåll: Ekologiskt stenmalet vetemjöl, aktiv rågsurdeg, rågfullkornsmjöl, salt, jäst.
Pris: 50 kronor.
Brödet passar både till soppa och mat och till smörgåsar. Det lämpar sig utmärkt till rostning.

Danskt rågbröd

Innehåll: Ekologiskt stenmalet rågfullkornsmjöl, vatten, aktiv rågsurdeg, hela ekologiska kokta rågkärnor, salt.
Pris: 45 kronor.
Brödet kan med fördel mogna någon dag innan förtäring. Brödet innehåller inte vetemjöl, men förorening med vetemjöl kan ej uteslutas. Det är ett 100%igt fullkornsbröd.

Hudik Sol

Innehåll: Ekologiskt stenmalet vetemjöl, dito fullkornsrågmjöl, vatten, aktiv rågsurdeg, ekologiska solrosfrön, ekologisk rågkross, ekologiska linfrön, salt, jäst

Pris: 55 kronor.

Gårdsbröd

Innehåll: Ekologisk rågsikt, ekologiskt fullkornsrågmjöl, vatten, aktiv rågsurdeg, salt.

Pris: Hela (ca 2,3 kg) 140 kronor, halva 75 kr, "kvarting" 40 kr.

Levain

Innehåll: Ekologiskt stenmalet vetemjöl, vatten, aktiv vetesurdeg, salt, jäst.

Pris: Helt bröd 80 kronor, halvt 45 kr.

Fruktnötbröd

Ett bröd som är lika gott som matbröd som som kaffebröd.

Innehåll: Ekologiskt stenmalet vetemjöl, vatten, aktiv rågsurdeg, stenmalet rågfullkornsmjöl, dadlar, russin, aprikoser, hasselnötter, pumpafrön, salt, jäst.

Pris: 65 kronor.

Brytbröd, frallor

Innehåll: Ekologiskt vetemjöl, källvatten, jäst, salt, enzymatisk kornmalt.
Det finns frallor utan frön på, pris 6 kr och fröfrallor med havregryn och linfrön på, pris 7 kr.

Brytbröd år beställningsvara och kan göras i önskad form och med varierande antal frallor med olika fröer på. Bilden visar ett exempel.